Централниот брег на Советот има бесплатна програма за рециклирање за жителите да ги донесат своите несакани батерии за домаќинство (како што се AA, AAA, C, D, 6V, 9V и батерии со копчиња), светлосни глобуси, мобилни телефони и флуоресцентни цевки до номинираните собирни места.

Батериите и флуоресцентните светилки содржат штетни елементи како жива, алкална и оловна киселина, што може да предизвика големи опасности за животната средина. Тие исто така можат да претставуваат ризици по здравјето ако се депонираат.

Ве молиме имајте предвид – Ве молиме не ги ставајте овие предмети во вашите општи корпи за отпад, бидејќи може да се запалат во камионите за собирање отпад или на нашите депонии. Флуоресцентните цевки и светлосните глобуси мора да бидат чисти и нескршени за да бидат прифатени.

Батериите, светлосните глобуси и мобилните телефони (и додатоците) може да се фрлат на:

Флуоресцентните цевки може да се испуштат во објектот за управување со отпад Батондери и административната зграда на советите во Вајонг.

Бесплатното рециклирање на батерии и светилки е овозможено со финансирање преку иницијативата Waste Less, Recycle More на NSW EPA.